Spuneam în articolul precedent că, dacă vrei să te dezvolți și să atragi mai mulți oaspeți în hotelul sau pensiunea ta, este impetuos necesar să fii prezent în toate etapele călătoriei acestora. De la primele căutări, până la postarea unui review. După ce ai aflat ce trebuie să faci ca hotelul și site-ul să apară în căutările turiştilor şi să le deschizi interesul, acum vom evidenţia ce ai de făcut ca aceştia să te includă în planul lor de călătorie.

 

 

Planul de călătorie (Unde stau și ce pot face acolo?)

Majoritatea călătorilor de azi folosesc mediul online pentru informare, selecţie și rezervare. Chiar dacă unele categorii încă se bazează pe  telefon și email, aceste date de contact sunt luate tot din mediul online, prin căutări pe Google sau pe alte site-uri specifice. Pentru a vă face o idee 95% dintre turişti se informează online despre destinaţii şi hoteluri, iar 75% rezervă și plătesc online serviciile de cazare. Dintre cei care rezervă telefonic sau pe email, 36% se documentează în mediul online şi doar 2% nu folosesc Internetul când își plănuiesc vacanța (date conform Kantar TNS).

 

Turismul din România urmează o tendinţă similară, uşor de observat în cifrele tot mai mari raportate de agenţiile online locale (34% mai multe rezervări prin Travelminit în 2022, spre exemplu conform News.ro) dar şi de creşterea numărului de rezervări directe derulate prin Pynbooking (în 2022, clienţii Pynbooking au înregistrat peste 150.000 de rezervari plătite direct pe propriile site-uri prin integrare cu stripe și euplatesc)

 

În momentul în care turiștii caută oferte de cazare pentru destinația aleasă, au câteva opţiuni

  • Caută direct pe Google sau Facebook
  • Aleg o agenţie online (Booking, Expedia, Agoda, Travelminit) ca un motor de căutare pentru a afla  prețuri și disponibilitate
  • Accesează site-uri de turism, grupuri de discuţii pe social-media, bloguri etc și afla ce spun alţii despre destinaţie şi opţiunile de cazare
  • Vin pe site-ul tău pentru mai multe informații (oferta, discounturi, alte pachete d eserviciii ce vin in plus la ofertele OTA) și fac rezervarea prin motorul tău de rezervări.

 

De cele mai multe ori,  turiştii vor  combina aceste surse pentru o informare cât mai extinsă şi o rezervare la cel mai bun preț și la cele mai permisive condiții de anulare.

 

La nivel concret exista două posibilităţi: 

 

 

Planul de călătorie (Unde stau și ce pot face acolo?)

O bună parte dintre turiști vor să cumpere direct serviciile de cazare și masa. Pentru aceasta aveți nevoie de un site cât mai bun, care să integreze un Booking Engine (motor de căutare şi rezervare). Dacă lucrați cu Pynbooking, motorul de rezervare va fi conectat și cu pagina de Facebook, pe care veți putea afișa un buton ”Rezervă acum”.

 

Aceasta înseamnă că site-ul și pagina de facebook trebuie să atragă vizitatorii şi să-i convingă prin

  • Informaţii detaliate despre proprietate, căi de acces, activități posibile
  • Imagini atractive şi spectaculoase, dar totodată relevante
  • Oferte convingătoare
  • Pachete de servicii
  • Recenzii

 

Un artificiu foarte util pentru a ieşi bine în căutările online este prezenta pe Google Search Hotel și integrarea acestui serviciu cu motorul de rezervări de pe site. Google Hotels este în esenţă un serviciu de căutare specializat pe facilităţi de cazare, similar Google Flights, specializat pe companii aeriene. Prin intermediul unui API (Application Programming Interface – un instrument care permite conectarea mai multor aplicaţii), Google se conectează la PMS-ul Pynbooking şi preia automat toate datele necesare în Google Hotel Search. La căutarea pe Google a unei oferte de cazare sau a unui hotel anume, Google Hotel Search generează o listă de opţiuni, pentru mai multe proprietăţi sau pentru cea căutată, cu preţuri şi link-uri către website.
 

Îţi recomandăm să citeşti pe acest subiect: Pynbooking adăugă în platformă conectori pentru Google Hotel Search 
 

Evident, o parte dintre cei care vor să cumpere direct, vor folosi în continuare telefonul sau emailul, ceea ce înseamnă că trebuie să ai un sistem unitar şi centralizat de gestiune a rezervărilor, pentru a nu face suprapuneri sau a omite unele solicitări. În Pynbooking poţi înregistra şi gestiona orice tip de rezervare, indiferent cum a fost realizată, iar sistemul va actualiza automat disponibilitatea pe toate platformele cu care este integrat. Prin urmare, dacă preiei o rezervare la telefon și o introduci manual în sistem, acesta va actualiza automat numărul de camere disponibile, atât pe site cât şi pe orice altă platformă externă, la care eşti conectat.
 

Ca să ai cât mai multe rezervări directe trebuie să respecţi cât mai atent recomandările din primul articol: site pregătit pentru mobil (cca 85% dintre turişti caută informaţii pe mobil),  integrat cu Google Search, promovat prin campanii etc. Totodată, motorul tău de rezervare trebuie să permită plata online în termeni de siguranță, să trimită automat confirmarea operaţiunilor efectuate şi să asigure protecţia datelor. Cu Pynbooking conectezi site-ului cu un modul de plăţi online (procesatori locali, Stripe Google Pay, Apple Pay) și poți chiar permită achitarea cu tichete de vacanţă. Serviciile oferite sunt încasate fără efort, iar facturile sunt emise automat din PMS-ul Pynbooking.

 

  • Avantaje: legătura și comunicare directă cu oaspeții, ZERO comisioane către terți
  • Recomandări: campanii de promovare pe Google, Facebook, Instagram, Linkedin

 

Pe acest subiect citește și 7 sfaturi despre cum să-ți promovezi hotelul în social media

 

 

Rezervări indirecte (prin agenții/platforme online OTA)

Platformele digitale globale (Google Hotels, Booking, Expedia, HotelBeds, Travco, Agoda, Hotelcon Olympia, Hot USA, Keytel, Beds4Travel) sau locale (Travelminit, HelloRomania, Directbooking) au o cotă foarte ridicată de popularitate și oferă turiştilor un mod standardizat de căutare şi prezentare a hotelurilor, încât aceştia să poate face uşor comparaţii, selecţii şi rezervări. Aceste platforma apar foarte bine în căutări, se promovează intens, combina diverse tipuri de servicii (cazare, bilete de avion, închirieri auto) şi oferă suport dedicat.Concurența pe aceste platforme este la fel de ridicată, turiştii având la dispoziţie multe oferte din care să aleagă, structurate în funcție de locaţie, stele, preţ, rating, servicii complementare, facilități etc.
 

Dacă lanțurile mari se pot baza pe renume, hotelurile mici sau necunoscute trebuie să-și asigure review-uri pozitive și un ranking bun. Hotelurile fără review-uri au rezervări mai puține, iar cele cu un scor slab sunt ocolite de turiști. Un minimum de 50 de testimoniale ar fi ideal. OTA plasează în poziții superioare hotelurile cu profiluri complete, deci, contul hotelului tău trebuie să fie gata cât mai repede posibil. Potrivit Expedia, descrierile complete ale camerelor și hotelului cresc șansele de rezervare cu 5 la sută. Când dublezi numărul de fotografii, acestea mai cresc cu 4,5 la sută. Deci, nu te zgârci la fotografii de calitate, la rezoluții mari! Nu uita să completezi detalii despre toate facilitățile disponibile, inclusiv ”wi-fi gratuit”, ”parcare gratuită”, acceptăm animale de companie etc. Astfel, turiștii care au nevoie de aceste facilități te vor găsi mai uşor.
 

Prezența pe cât mai multe platforme online aduce şi unele provocări pentru hoteluri, legate de actualizarea datelor (camere, disponibilități, tarife) între propriile sisteme de gestiune şi platformele online amintite și evitarea overbooking-ului. Din fericire, Pynbooking este integrat cu toate platformelor globale şi locale relevante, iar asta te ajută să-ți sincronizezi automat disponibilitatea, să furnizezi întotdeauna informații actualizate și să ușurezi procesul de rezervare.

 

Prin urmare, acordă atenție maximă modului în care îți prezinți proprietatea pe oricare dintre agențiile/platformele online, iar Pynbooking îţi garantează actualizarea automată a disponibilității şi prețurilor. Pentru rezervările indirecte, există opțiune de plată cu card bancar sau cash în locație, precum și diverse condiții de anulare. Orice rezervare indirectă, generează însă un comision.

 

  • Avantaje: expunere către un număr mare de turiști cu efort mic de marketing şi promovare
  • Recomandări:  actualizari sezoniere ale imaginilor și descrierilor

 

Evident, există și agențiile de turism tradiționale, care încă au o pondere importantă în România. Chiar și în relație cu acestea, un site bun și un branding de calitate ajută, pentru că în final turiștii tot online vor căuta informații despre propunerile făcute de agenție. În Pynbooking există o secţiune specială pentru alocările de camere către agenţii,  în baza unor înțelegeri sau parteneriate prestabilite, iar dacă nu sunt vândute, aceste (pre)rezervări sunt ulterior distribuite automat către restul platformelor. Facturile pentru agenţii sunt, de asemenea, emise conform contractelor agreate.


Iată că pentru a atrage mai mulți oaspeți este nevoie să fii alături de aceștia atât la nivel de dorință și căutare cât și de realizare concretă a planului de călătorie (selecție și rezervare), iar drumul nu se oprește aici. În articolul următor vor afla că la fel de importantă este experiența de cazare și cum poți fideliza oaspeții, ca să revină cu drag în locația ta.
 

Dacă ai întrebări contactează-ne la telefon 0371 400 100 sau trimite un e-mail la office@pyn.ro.
Informează-te, nu te costă nimic.

 

 


Pentru mai multe materiale cu informații relevante despre cum îți poți crește afacerea, abonează-te la newsletter aici.

* indicates required

Solicită o demonstrație