
Vrei să te dezvolți, să oferi mai multe servicii și să atragi mai mulți oaspeți? E bine că ai obiective, dar important este să le pui în practică și să ai uneltele necesare să le îndeplinești. Ca să atragi mai mulţi clienţi, trebuie să te asiguri că eşti în povestea lor încă de la început.
Te-ai întrebat vreodată cum ajung clienții în hotelul tău? Care e parcursul lor până să completeze fișa de cazare?
Sunt mai multe etape, dar orice drum începe cu dorința.
Apoi, planul îndeplinirii ei.
A treia etapă ar fi demararea acestuia.
Și abia a patra este călătoria propriu-zisă.
Cel mai probabil, pe tine, hotelier fiind, te interesează ultima parte: să vezi clientul cu troller-ul intrând în proprietatea ta. Greșit. Ca să atragi mai mulţi oaspeți, trebuie să exişti şi să te implici în tot acest itinerariu. Trebuie să faci turistul să te includă în acest plan şi totodată să îi facilitezi calea. Să îi fie simplu să te găsească, să se informeze despre hotelul tău, să rezerve etc.
Acest articol este primul dintr-o serie prin care vom încerca să-ți sugerăm cum să atragi mai mulţi oaspeți, fiind alături de ei încă de la începutul ”călătoriei”.
Orice vacanță e declanșată de o scânteie. O fotografie, o stare, un cântec, o relatare a cuiva. Ceva total subiectiv. Asta pornește tot angrenajul care-l face pe turist să dea check-in în hotelul tău.
Fii prezent de la început în visul lui. Căci orice călătorie e un vis. Aprinde scânteia, contribuie la concretizare.
Cel mai ușor e să stimulezi dorința. Dacă ai un hotel potrivit vacanțelor romantice, asigură-te că vizitatorul se vizualizează cu perechea la o cină romantică în restaurantul tău sau pe balcon, privind apusul. Dacă e un loc pentru familii, atunci accentuează ceea ce pot face copiii. Dacă este pentru distracție și aventură, atunci arată cum stimulezi adrenalina, indiferent dacă vorbim de ATV-uri, schi, escalada etc.
Concret. Cum faci asta?
Trebuie să exişti în online și social media, adică acolo unde se nasc dorințele și se aprind din ce în ce mai multe scântei. Aceasta înseamnă un site modern și ”mobile friendly” (traficul pe mobil a atins cote record) + pagini pe Social Media (Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok) toate însă corelate cu un motor intern de rezervare (Booking Engine) pentru ca turiştii să vină, să le placă și să rezerve.
Următorul pas este să derulezi câteva acţiuni esențiale:
Site mobile-friendly, cu poze care fură privirile și care se încarcă rapid rapid
Pentru ca în România sunt peste 13 milioane de conexiuni 4G şi 5G active mult lumea caută informaţii pe mobil: în autobuz, în metrou, în pat înainte de culcare, la cafenea etc. Asigură-te că ai un site „responsiv” care se adaptează la dispozitivul folosit, indiferent de mărimea ecranului. Tabletă, mobil, laptop, desktop. Dacă site-ul nu este responsiv, navigatorul va abandona căutarea, deci, sunt șanse mari să pierzi rezervarea. Optimizarea pentru mobil este esențială, mai ales că din ce în ce mai mulți oameni folosesc mobilul pentru rezervări. Google răsplătește site-urile responsive cu un ranking superior și cu o casetă în culori evidențiate la fiecare rezultat ”mobile friendly”. Dacă site-ul tău nu e mobile-friendly, vei avea de pierdut. Asigură-te că se încarcă rapid. Verifică-i constant viteza. Google ține cont și de asta atunci când acordă rankingul. În plus, nimeni nu are răbdare să stea două minute ca să se încarce o pagină.
Dacă nu ai un site încă sau este depășit, te putem ajuta. Vezi aici detalii: https://www.pyn.ro/WebDesign/
Activitate pe Social media
Astăzi majoritatea conversațiilor au loc pe social media, 1o milioane de români cu conturi active de Facebook, iar 5 au conturi de Instagram. Nu e de mirare că grupurile de discuţii au zeci de mii de membri. Social media nu înseamnă doar un profil. Partea cea mai grea este să trezești reacții și să-i determini pe alții să îți împărtășească mai departe conținutul. Atunci când serviciile sunt de calitate, clienților trebuie să le reamintești să ”spună” și altora. Nu uita că 70 la sută dintre oaspeți își actualizează constant statusurile când sunt în vacanță. Stimulează asta, servește-te de obiceiul acesta, pune în joc mici recompense. Astfel, influențezi indirect milioane de călători care fac research în social media.
Actualizează constant paginile, postează lucruri interesante, inedite, fotografii recente, povești locale care să-ți atragă audiența. Scopul sunt like-urile, dar și comentariile. Intrigă-i, începe conversații și vei vedea vizibilitatea crescând și, în consecință, afacerea ta.
Să conduci un hotel înseamnă și ”marcă personală”. Ai contact direct cu oamenii, iar industria ospitalității este despre implicare în primul rând. Întreține contactul cu potențialii clienți mereu. Nu doar în timpul șederii. Comunică, spune-le ce mai faci, ce e nou, ce servicii ai îmbunătățit. Postează poze, implică-I în afacerea ta, cere-le opinia. Asigură-te că nu ești uitat și nu uita: rezervările se pot face și prin FB. Iar 70 la sută dintre intervievații unui sondaj au afirmat că și-au făcut rezervarea fiind influenţaţi de postările online ale unui prieten.
Cu Pynooking poţi avea un buton Rezervă Acum direct pe pagina de Facebook. De ce să pierzi o astfel de oportunitate?
Google My Business și Google Search Hotel
Milioane de oameni caută pe Google informaţii despre călătorii. Pentru proprietarii de hoteluri, Google pune la dispoziţie gratuit un profil de business (Google My Business) care să apară atât în căutări (Google Search) cât şi pe hartă (Google Maps). Acest profil include informații multiple: link website, adresă fizica, telefon de contant, recenzii, fotografii etc și este bine să îi acordați atenție. Google Search Hotel Google Hotels este în esenţă un serviciu de căutare specializat pe facilităţi de cazare, similar Google Flights, specializat pe companii aeriene. Din 2021, clienţii Pynbooking beneficiază de integrare gratuită cu Google Hotel Search prin care își promovează serviciile direct în motorul de căutare Google, pentru rezervări directă fără comisioane.
Acordă atenție SEO (Search Engine Optimization)
Milioane de oameni caută pe Internet, dar site-ul ajută dacă este găsit ușor de turiști. De aceea ai nevoie de SEO, o serie de reguli pentru realizarea site-ului şi a conţinutului prezentat pentru ca site-ul tău să se regăsească în primele rezultate returnate de motoarele de căutare, în principal Google. Dacă apari primele cinci poziții, utilizatorii te vor găsi rapid, altfel prea puţini ajung să caute și pe a. Asigură-te că ești printre primii.
Găsesște cuvintele-cheie potrivite
Folosește în tot cea ce faci pe online (descriere hotel și servicii, posturi pe blog, anunțuri) cele mai relevante cuvinte pe care clienții le caută pe Google, în legătură cu planurile de călătorie, vacanță, deplasări etc. Le poți găsi uşor cu Google Trends, un serviciu gratuit al Google prin care afli cât de folosite sunt numite cuvinte cheie. De pildă, ”peisaj romantic” sau ”panorama spectaculoasă” să fie sintagme prezente în descrierea hotelului tău. Cuvintele-cheie trebuie să-ți ajute clienții să te localizeze. De pildă, dacă ai un B&B în Constanța, asigură-te că ai cuvintele ”Constanța bed and breakfast” în titlurile paginilor și în descrieri.
Derulează campanii platite de promovare
Nu întotdeauna este posibil să ajungi în primele poziții în căutările pe Google sau chiar pe prima pagina. Nu e motiv de supărare, poti compensa acest neajuns prin campanii plătite de Google ADS. Selectezi anumite cuvinte cheie și plătești ca Google să te afișeze preferențial (pozițiile 1-3 în general) în căutările utilizatorilor. Nu trebuie să aloci de la început un buget prea mari și nici să te promovezi permananet. Poti derula campanii generale pentru hotelul tău sau campanii punctuale pentru anumite promoții, evenimente sau pachete de servicii. Aceste campanii sunt în general transparente și vezi exact pe ce dai banii și cu ce rezultate.
Similar poti derula campanii și direct pe canalele social media utilizate (Facebook, Instagram) sau pe anumite aplicații/unelte/website-uri pe care le utilizează potențialii tăi oaspeți (Whatsapp, Waze, blog-uri de turism etc)
Solicită recenzii
Recenziile sunt esențiale pentru turistul contemporan. 49 la sută dintre consumatori nu fac rezervări la hoteluri care nu au review-uri, 81% le consideră importante, 70% cred că sunt a doua cea mai de încredere formă de promovare, iar 93 la sută susțin că deciziile lor sunt influențate de review-uri, în timp ce 88% au aceeași încredere în ele ca-n recomandările de la persoane cunoscute.
Poţi avea review-uri pe Google, pe social media, pe propriul site, pe booking etc. Unele sunt postate automat de clienţi, pe altele le poţi solicita tu. Pynbooking GuestAPP are o funcţionalitate dedicată pentru solicitarea de recenzii direct pe mobil, într-un format uşor de înţeles şi aplicat. Ulterior, recenziile precum şi un scor general sunt afişate pe site-ul hotelului tău.
După cum observi, nu e simplu să te dezvolţi şi să atragi mai mulţi oaspeți, însă totul este merge bine când îţi doreşte asta şi ai tehnologia și partenerii, care să te ajute.
Acesta este primul articol dintr-o serie de articole dedicate industriei ospitalității. Rămâi aproape, în următorul episod vom vorbi despre Rezervări (prin agențiile digitale sau pe propriul site) şi Plăti.
Dacă ai întrebări conteactează-ne la telefon 0371 400 100 sau trimite un e-mail la office@pyn.ro.
Informează-te, nu te costă nimic.