Știți
vorba aceea care spune că ”micul dejun e cea mai importantă masă a zilei”? Ei bine, ea este
valabilă și pentru turiștii care vă trec pragul. Vă promit: ei nu vor uita
importanța pe care ați acordat-o acestei mese. Și, implicit, confortului și sănătății lor. Atunci
când îți publici oferta și scrii ”include mic-dejun”, ai grijă ca asta să
includă: mic-dejun. Nu gunoi. Nu prafuri solubile.
Ce părere ai? Trecem pragul micului dejun în valoare de 2-3 lei? Hai, nu faceți
pe sfioșii. Știm și noi cum e cu ouăle congelate la pungă. E greu să faci
ochiuri din ele, nu? Noroc cu omleta. Sau cu băutura cu gust de lapte, cu sucul
cu aromă identic naturală de portocale și crenvurștii care pot conține urme
vagi de carne. Sau ceaiul din prafuri. Știm că mai fură și angajații de la
bucătărie. Dar asta e strict problema ta.
Mai rău e că vor afla și oaspeții tăi, care a doua oară nu vor mai veni.
Pentru că vei fi arătat cât contează ei pentru tine: 2 lei.
Știm. Vrei să scazi cheltuielile, să mărești profitul. Dar rentează să
economisești azi 5 lei ca să pierzi sezonul următor 200? De la un singur
client?
Știți cum e: clienții sunt vorbăreți. Nu sunt prea discreți, nu-și țin gura.
Iar de când cu explozia social media, vorbele se duc cu biții și cu baiții ca
vântul și ca gândul. Mai există review-uri pe booking sau pe tripadvisor. Iar ei
știu să folosească instrumentul ăsta, lucrurile nu pot merge înapoi.
Fii decent. Nu te lăcomi ineficient. Oferă un mic-dejun de 8 lei. Nu cerem să
le dai stridii și Veuve Cliquot. Ci să-i faci să se simtă ca acasă, nu ca
într-un orfelinat ceaușist din anii 80. Mai bine ceri pe cameră 210 lei în loc
de 202 decât să pierzi lamentabil la capitolul ”mic-dejun”.
Ce-ar trebui să conțină?
O sursă de proteină, ceva dulce, carbohidrați, lactate. Reale. Nu contrafăcute.
Cu 8 lei de persoană (gândește-te la cei care nu apucă micul dejun pentru că nu
se trezesc sau că nu toți consumă tot ce-ai prevăzut), poți oferi un mic-dejun calitativ. Un croisant cald, de calitate
decentă, e 1 leu maximum. Două ouă adevărate, cu coajă? 1 Leu. O porție de cereale cu lapte nu
costă, iarăși, mai mult de 1 leu. De 2-3 lei poți oferi câteva felii de
mezeluri de calitate. Mai adaugă un cubuleț de unt, gem, pâine. Și ai oferit un
mic-dejun decent, care nu va provoca deranjuri majore intestinelor, simțului
olfactiv și vizualului oaspeților tăi și nici nu îți va aduce faima de cel mai
meschin hotelier.
Fă-i să se simtă ca în vizită la o mătușă iubitoare. Nu ca și cum ar fi fost
reintrodus serviciul militar obligatoriu, iar la popotă se dă tei cu bromură.
Articole Recomandate