Vi se întâmplă să rămâneți cu prea multe alimente sau prea puține pe stoc? Știți care sunt cel mai bine vândute produse? Cum luați deciziile de aprovizionare? Oricare ar fi răspunsul la aceste întrebări, managementul inventarului are un cuvânt de spus. Dacă nu știi ce ai prin cămară, cât de repede se consumă una sau alta, atunci, riști să pierzi bani. Și clienți dacă nu le poți satisface cererile.

În principiu, managementul inventarului presupune să știi ce produse procesate și neprocesate trebuie să cumperi, să înțelegi costurile preparatelor și să eviți pierderile. Există două metode să faci asta: pe hârtie sau cu ajutorul unui software.

Fiecare manager stabilește o cantitate minimă necesară din fiecare produs pe care trebuie s-o aibă în permanență în restaurant. Există fișe cu inventarul PAR (periodic automated replenishment) care ghidează angajatul cu privire la cât ar trebui să mai comande de la furnizor bazându-se pe ce are deja pe stoc.

Ele, deși utile, sunt doar un punct de plecare. În practică, este greu de urmărit, mai ales în perioadele aglomerate, ce stoc ai pentru fiecare produs. Sfatul specialiștilor este să utilizați un sistem care include inventarul în softul folosit în restaurant astfel încât, în funcție de comenzile primite în restaurant, de rețetele introduse în soft, să știți în permanență cum stați cu inventarul. Totul în timp real. Doar astfel vei ști unde ai lipsă și unde ai surplus și poți lua decizii în cunoștință de cauză.

Ce face un software precum POS de la PYNBOOKING pentru tine?

1. Te ajută să urmărești modul în care materia primă ”se deplasează” în restaurant, de la achiziție la utilizare și vânzare a produsului finit. Ai în același soft tot ce te interesează cu privire la materii prime, furnizori, rețete, facturare.

2. Managementul materiilor prime și al rețetelor
Gestionezi stocurile în funcție de rețetele pe care le introduci în soft. Dacă vinzi 3 fripturi cu sos, din inventar, se vor scădea automat cantitățile respective de carne, ulei, roșii etc. în funcție de rețetă.
 

3. Dacă ai mai multe bucătării sau ai bar și terasă, softul te ajută să ții evidența intrărilor, ieșirilor pentru toate. Ai o viziune de ansamblu asupra transferurilor dintre ele, iar dacă restaurantul este într-un hotel, poți inclusiv aloca nota de plată a unui client pentru ce-a consumat la restaurant/bar/piscină etc. pe cameră.

4. Actualizări în timp real
Nu mai trebuie să numeri manual, de 10 ori pe zi, câte kg de cartofi ai în debara. Afli printr-un click, în funcție de cât s-a consumat la bucătărie.

Într-un material viitor, vom detalia utilizarea unor formule pentru a fi cât mai eficienți în gestionarea inventarului în restaurant. Nu uitați să vă abonați la newsletter.

Solicită o demonstrație
Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.